پاکدلها: اگر به روند رشد طبیعی گفتار و زبان کودکان نگاه کنید، متوجه می شوید که آن ها از بدو تولد در مسیر برقراری ارتباط با اطرافیان خود قدم بر می دارند و با توجه به عکس العمل هایی که دریافت می کنند، به تدریج یاد می گیرند که از طریق صداسازی، اشاره و کاربرد کلمات با دیگران رابطه برقرار کنند. برقراری ارتباط کلامی دو وجه عمده دارد اول درک پیام های دیگران و دوم بیان خواسته ها و نظرات خود. یک کودک سالم که در محیطی طبیعی رشد می کند، به طور معمول این مسیر را طی می کند. کم کم بر تعداد واژگانش اضافه می شود و هرچند ممکن است تا حدودی در تلفظ کلمات مشکل داشته باشد، گفتارش برای اغلب نزدیکان قابل فهم است. با افزایش سن این اشکالات تلفظی هم برطرف می شوند و در نهایت یک کودک 5-6 ساله می تواند با الگوی گفتاری بزرگسالان صحبت کند و آماده ورود به دبستان و یادگیری شکل دیگری از زبان یعنی خواندن و نوشتن (زبان نوشتاری) باشد.
کودکی که به هردلیل در هر سنی متناسب با آنچه که از هم سالان او انتظار می رود، صحبت نکند و در درک گفتار دیگران هم مشکل داشته باشد، مشکوک به اختلال زبانی دوران رشد (developmental language disorder )است. برخی از ویژگی های زبانی این کودکان از این قرار است:
· خزانه لغات محدودی دارند. یعنی تعداد کلماتی که مفهوم آن ها را درک می کنند، کم است و به همین دلیل برای سخن گفتن هم کلمات کافی در اختیار ندارند.
· جملات آن ها اغلب کوتاه و از نظر دستوری ناقص یا اشتباه است.
· معمولاً در جملات خود از حروف اضافه و ربط استفاده نمی کنند. به همین دلیل جمله های مرکب یا پایه و پیرو در گفتار آن ها دیده نمی شود.
· در گفتار خود بیشتر از اسامی استفاده می کنند و ممکن است فقط تعداد کمی از افعال را به کار ببرند.
· ممکن است کمتر از ارتباط کلامی استفاده کرده و با اشاره و حتی گریه و فریاد برای رسیدن به خواسته های خود تلاش کنند.
· اغلب گفتاری نامفهوم دارند و مادر و گاهی پدر تنها کسانی هستند که می توانند منظور او را حدس بزنند.
· اختلالات زبانی ممکن است با کج خلقی، رفتارهای پرخاشگرانه و یا انزواطلبی و گوشه گیری همراه باشد.
· نقص در حافظه و توجه و تمرکز، ضعف حسی و حرکتی در ناحیه دهان، آبریزش دهانی و بیش فعالی از مشکلاتی هستند که ممکن است همراه با اختلالات زبانی دیده شوند.
بدیهی است اختلالات زبانی همچون سایر مشکلات، از نظر شدت درجات مختلفی دارد و ممکن است در حد خفیف تا بسیار شدید دیده شود.
شاید صحبت نکردن، کم حرف زدن ویا بد حرف زدن در بین مشکلات بسیار زیاد دیگری که در زندگی روزمره ی یک کودک مشکل دار دیده می شود، چندان مهم به نظر نرسد. به خصوص در دو یا سه سال اول زندگی امکان دارد مسایلی از قییل کنترل رفتار های نامناسب، کنترل مواردی مانند تشنج و یا کارهای روزمره زندگی همچون دستشویی رفتن نسبت به صحبت کردن کودک مهم تر جلوه کنند، اما واقعیت این است که “زبان” هم ابزار تفکر است و هم وسیله ی بیان خواسته ها، هم احساسات فرد را نشان می دهد و هم عامل کنترل رفتارهای او است. بنابراین درمان اختلالات گفتار و زبان از اهمیت بسیاری برخوردار است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:
· شاید جالب باشد که بدانید بسیاری از مشکلات رفتاری افراد از کودکی تا بزرگسالی منشأ زبانی دارند. یعنی فرد دچار یک نقص زبانی است که علایم ظاهری آن به صورت مشکلات رفتاری جلوه می کنند! در چنین مواردی مشاوره و رفتار درمانی، تجویز دارو و تغییر شرایط محیطی چندان مؤثر واقع نمی شوند و تاوقتی مشکلات زبانی فرد برطرف نشوند، مسایل رفتاری باقی خواهند ماند.
· زبان شفاهی و گفتار، پایه و اساس یادگیری زبان نوشتاری و خواندن و نوشتن است. کودکی که در حرف زدن مشکل دارد، به احتمال زیاد در یادگیری خواندن، دیکته نویسی، انشا و حتی درس پس دادن شفاهی نیز مشکل خواهد داشت.
· توانایی برقراری ارتباط ویژگی است که تمام جنبه های فردی و اجتماعی زندگی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد و نقص در گفتار و زبان می تواند منشأ بسیاری از مشکلات و سرخوردگی ها باشد.
به هر حال درمان اختلالات زبانی که به هر علتی بوجود آمده باشند ، بر عهده متخصصین گفتار درمانی است. به دلیل اینکه چنین اختلالاتی معمولا با مشکلات دیگری از جمله مسائل رفتاری، حرکتی یا ادراکی نیز همراه هستند، درمان کودک مبتلا نیازمند کار گروهی چندین متخصص ازجمله کاردرمانگر، روانشناس و شنوایی شناس خواهد بود.
منبع: انجمن گفتاردرمانی ایران
شاید این موضوعات هم مورد پسند شما باشد ⇓